Sta!

EFT

Emotional Freedom Techniques (afgekort tot EFT) - of  Tapping (kloppen), zoals veel mensen het noemen - is een van snelle en effectieve manier om angst, depressie, psychotrauma en Post Traumatic Stress Syndrome (PTSS) te behandelen.

EFT is een krachtige methode die elementen uit de psychologie (exposure en cognitieve gedragstherapie) combineert met acupressuur in de vorm van kloppen met de vingertoppen op 9 acupunctuurpunten (ook wel meridiaanpunten genoemd). Door het zachtjes kloppen op deze punten en tegelijkertijd te denken aan een specifieke (emotionele) gebeurtenis, worden emoties en lastige ervaringen geneutraliseerd en wordt ontspanning in het lichaam gestimuleerd.

Lees meer:

Waarvoor is EFT bedoeld?

EFT doorbreekt de stressrespons en neutraliseert de emotionele component van lichamelijke en psychologische aandoeningen. Aandoeningen als angst, depressie, PTSS en lichamelijke klachten als pijn, beperkingen en ontstekingen. Maar met EFT kunnen ook problemen als faalangst, uitstelgedrag en spreken in het openbaar worden verholpen.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen veel invloed hebben op het leven van mensen. Veel mensen ‘verwerken’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische en/of lichamelijke klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). EFT is ook bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS, andere trauma’s  en stressgerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept.

Hoe gaat EFT in zijn werk?

Het proces begint bij EFT door te denken aan een traumatische gebeurtenis uit het verleden, of aan een huidige of toekomstige situatie die je van streek maakt. Maar je kunt ook denken aan iets waar je weerstand tegen voelt of waar je last van hebt of vanaf wilt (bijvoorbeeld een hunkering naar chocolade). Het denken aan dit soort zaken roept een  stressreactie op in je lichaam.

Vervolgens gebruik je je vingertoppen om op 9 specifieke acupunctuurpunten te kloppen. Het kloppen creëert een elektrische signaal naar de hersenen, een boodschap van veiligheid die de emotioneel opwindende herinnering neutraliseert. Hierdoor kan het lichaam ontspannen

EFT werkt snel en geeft de client een hulpmiddel in handen waarmee hij of zij zelf, met enige ondersteuning veel van zijn of haar klachten snel kan verminderen en in bedwang kan houden. Het is aan te raden om bij complexe problematiek een ervaren therapeut te raadplegen. Doordat klachten vaak al langer bestaan en door je eigen blinde vlekken is het namelijk vaak lastig om te achterhalen wat belangrijke triggers zijn voor je huidige klachten.

Wat zijn de te verwachten effecten?

Door EFT wordt stress verminderd en gaan de hersenen anders reageren op emotionele informatie. Door het kloppen worden nieuwe neurale paden gevormd die ontspanning en rust bevorderen terwijl je denkt aan de negatieve emoties of dat waar je last van hebt.

EFT vermindert snel de emotionele impact van herinneringen en gebeurtenissen die emotionele spanning veroorzaken. Zodra de spanning is verdwenen is, kan het lichaam zichzelf opnieuw in balans te brengen en kan genezing versnellen. In verschillende longitudinale onderzoeken is aangetoond dat de positieve gevolgen van EFT van lange duur zijn. En doordat de persoon de techniek zelf aanleert, kan hij of zij zelf voorkomen dat nieuwe stressvolle situaties leiden tot heftige emotionele reacties. Hiermee werkt EFT ook preventief.

Waarvoor is EFT nog meer geschikt?

Onderzoek heeft aangetoond dat emotioneel beladen herinneringen en stress bijdragen aan een verscheidenheid aan ziekten en lichamelijke en psychische symptomen. Van verslaving tot fobieën, van rugpijn tot hoge bloeddruk, van diabetes tot gewichtstoename.

EFT kan een belangrijke bijdrage bieden aan de genezing van dit soort stressgerelateerde klachten, vaak ook als onderdeel van een breder behandelplan. Wanneer een deel van de klachten zijn opgelost, verdwijnen ook andere klachten vaak vanzelf. Net zoals het verdwijnen van chronische rugpijn en depressie stoppen, kan het wegkloppen van een jeugdtrauma leiden tot het verdwijnen van actuele angst.

Back to Top